Блог

            Зехтинът - най-доброто растително масло.

Зехтинът - най-доброто растително масло.

 Рафтовете на магазините са препълнени с най-различни марки зехтин на чийто етикети са отбелзани съответните характеристики. Как обаче да се ориентираме в морето от варианти и как да подберем най-подходящия зехтин.

Зехтинът е растително масло, получено с помощта на механичен процес на пресоване на маслините при температура не по-висока от 27°C и определен процент киселинност. Именно киселиността определя различните категории зехтин:

* Зехтин екстра верджин - до 0,8 % на 100 г продукт - това е най-високото качество. Получава се от първото студено механично пресоване на маслините.

* Класическият зехтин е с различно качество, тъй като преминава през процеси на рафиниране, насочени към елиминиране на органолептичните дефекти на маслините, той е с по-ниско качество в сравнение със зехтинът екстраверджин и допустимата киселинност при него е 1,5 % на 100 г.

* Рафинираният зехтин не се добива механично, а чрез разтворител от остатъка от последното пресоване на маслината и добавка на студенопресовани зехтини, които са показали по-висока киселинност и не мога да влязат в по-горните категории.. Той е със значително по-ниско качество и съответно с по-висока киселинност.

Важно условие, за да остане качествен дори след отваряне, зехтинът трябва да се съхранява в тъмна бутилка, далеч от слънчева светлина и с плътно затворена капачка. Ако тези прости правила не се спазват, съдържанието на бутилката бързо гранясва, променя цвета, вкуса и губи всички качества, които го характеризират. 

Зехтинът намира широко приложение в съвременната кулинария. С него се овкусяват ястия от месо, риба, зеленчуци, както и някои сладкиши. Добавяйки към бутилка със зехтин определени продукти, можем да получим чудесна, ароматна добавка към нашите ястия. Това, от което се нуждаем, е тъмна стъклена бутилка, екстра върджин зехтин и аромат по наш избор. Най-класическите комбинации са маслиново олио, овкусено с лют пипер, чесън или свежи подправки.

* Зехтинът с лют червен пипер е може би най-успешният вариант, защото всеки го харесва, особено за приготвяне на паста и пица. Препоръчително е да използвате класическия италиански пипер, калабрийския. 

* За да приготвите добър чеснов зехтин, просто оставете нарязаните наполовина скилидки чесън да престоят в маслиновото олио за около месец.

* За зехтин с ароматни подправки трябва да следвате същите стъпки, като използвате розмарин, градински чай или босилек вместо чесън. Разбира се, възможно е също да направите смес, като оставите чесън, зехтин и смесени билки в инфузия, за да получите много специално, но деликатно масло за вашето месо на скара и персонализирани рецепти.

Зехтинът с по-високо качество като екстражерджине и класическият зехтин са подходящи за директна консумация в суров вид - за заливане на салати, печени меса и зеленчуци. За готвене с топлинна обработка може да се ползва и рафинираният зехтин.

Ползите от зехтина по отношение на човешкото здраве са многобройни. Той стимулира стомашно-чревната секреция и улеснява храносмилателния процес, поради което може да се консумира от всички възрасти, а също така предпазва от язва на дванадесетопръстника. Стимулира дейността на панкреаса и жлъчния мехур. Що се отнася до червата, то подпомага тяхната моторика. Маслиновото олио е богато и на полифеноли, вещества със забележителна антиоксидантна, противовъзпалителна и антибактериална сила и съдържа много витамини като:

Витамин А - бета-каротин, важен за кожата, лигавиците, костите, зъбите и за нощното виждане

Витамин D - важен за костите

Витамин Е - антиоксидант, против стареене, важен за функционирането на мускулната и нервната тъкан

Витамин K - отговорен за съсирването на кръвта

Како става ясно, зехтинът е изключително полезен в борбата със сърдечно-съдовите и раковите заболявания, предпазва от свободните радикали и следователно от стареенето на клетките.

Освен в кухнята, зехтинът намира широко приложение и в редица козметични продукти като сапуни, продукти за лице, тяло и коса.
 

0 Коментара
Добави Коментар

За мен

Здравейте, приятели! С много от вас вече се познаваме виртуално от канала Субективно за Италия в YouTube..... Научи повече >

Бюлетин

За да бъдете винаги в крачка на новите публикации, запишете се за моите мейлинг кампании. В тах ще пускам всичко, което е ново както в "Рецептурника", така и в блога ми. Обещавам да пиша и поствам само интересни неща.

Email* Задължително поле!

Последвайте ме в социалните мрежи за още интересни и полезни рецепти

Copyright © 2022 Субективно за Италия

Created by Gesche Marketingagentur , All rights reserved

Количката ти е празна Продължи
Количка
Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
- +
Изчерпан